Antalya’da 1138 tarihi eser envantere kazandırıldı

Antalya’da, 2023’te sürdürülen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerden 1138’i envantere kazandırıldı

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan ve geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan  Antalya, barındırdığı kültürel miras öğeleriyle kültür turizminde de ön plana çıkıyor.

“Nike” heykelleri ve mozaikler dikkat çekti

Geçen yılki kazılarda, Syedra Antik Kenti’nde Roma dönemine ait 1800 yıllık iki zafer tanrıçası Nike heykeli, Julius Claudiuslar dönemine ait bir portre ve Olimpos Antik Kenti’nde mozaikler keşfedildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, 2023’ün Antalya’daki arkeolojik çalışmalar bakımından oldukça verimli bir yıl olduğunu belirterek, “Yapılan çalışmalarda 1138 envanterlik eser gün yüzüne çıkarıldı. Eserler, sergi salonlarında ve depolarında korunmak üzere müzelerimize devredildi. Bunun yanında elbette arkeolojik alanlarda yaptığımız çalışmalarda binlerce başka eser de bulundu. Bu eserler Bakanlığımızın yönergeleri doğrultusunda kazı evi depolarında korunuyor. Yapılan çalışmalarda bulunan 594 eser Alanya Müzesi’ne, 489 eser Side Müzesi’ne, 50 eser Antalya Arkeoloji Müzesi’ne, 5 eser de Elmalı Müzesi’ne kazandırıldı.” diye konuştu.

Zoroğlu, “Alanya’da iki ‘Nike’ (zafer tanrıçası) heykeli çıktı. Julius-Claudiuslar döneminden bir portre bulundu. Aynı zamanda Syedra’da ‘Herakles’in 12 İşi’ mozaiğinin onarım çalışmaları devam ediyor. Kazı başkanımızın orada özellikle caddede yaptığı çalışmalarla orayı yürünebilir, gezilebilir hale getirdik. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy orada bir karşılama merkezi yapılması yönünde bir talimat verdi, çalışmalara başladık. Bununla birlikte Olimpos’ta yaptığımız kazılarda büyük sarayda çok güzel mozaikler ortaya çıktı. Ayrıca kent merkezindeki Nekropol Müzesi’ni de hayata geçirdik.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir