Antalya 2023 yazına rekorlarla girdi

Yeni yıla rekorlar kırma umuduyla başlayan turizmde, 2023 için 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefleniyor. Her ne kadar Türkiye’nin 11 ilini etkileyen depremler, rezervasyonların ötelenmesine neden olsa da sektörden gelen veriler hareketli bir yıl olacağının sinyalini veriyor. Bu kapsamda Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından olan Antalya, hem pandemi sonrası lüks tatilin tadını çıkarmak isteyen turistlerin hem de savaş sonrası bölgeye yerleşen 50 bin Rus’un ilk tercihi oldu.

2022’de 14 milyona yakın yabancı turist ağırlayan Antalya, 2023’e de rekor denilecek seviyede hızlı bir giriş yaptı. Hem Antalya turizmini hem de Antalya’daki 8 tesisiyle bölge turizmine katkı sunan şirketin yeni yatırımlarını konuşmak için bir araya geldiğimiz Barut Hotels Grup Ticari Direktörü ve Turquality Proje Koordinatörü Samuray Önen, şu anda Antalya’da 3 milyona yakın turist olduğunu söyledi. Önen, “Bu rakam, tüm zamanların en iyi başlangıcı olarak tarihe geçti. Antalya’da, şehri hava yoluyla ziyaret eden turist sayısı 2022’ye göre yüzde 45 artarken, rekorlar yılı olarak kabul edilen 2019’a göre de yüzde 10 artmış oldu” dedi.

DÜNYADA İLK 3’TEYİZ

Pandemi sonrası süreci değerlendiren Samuray Önen, “Turizmin en iyi yılı olan 2019’da dünyada en fazla turist ağırlayan 5’inci ülkeydik. 2022’de ise hızlı bir toparlanmayla Fransa ve İspanya’nın ardından en fazla turist ağırlayan 3’üncü ülke olduk. Türkiye olarak şimdi ki hedefimiz hem kişi sayısını hem de gelir rakamını artırmak. Dünyada turistlerin kişi başı harcaması 1.200 dolarken, bu rakam Türkiye’de 880 dolar civarında kalıyor” diye konuştu.

Antalya bu yaza hızlı başladı

1.5 AY KİRALAYAN OLDU

Pandemi sonrası turistlerin lüks tatillere yöneldiğini anlatan Önen, grubun bu kapsamdaki yatırımlarını hızlandırdığını belirterek, “Bu alanda Bayou Villas konsepti ile pazara yeni bir soluk getirdik. Lara Barut Collection otelimize eklediğimiz 24 villayla sektörün lüks ihtiyacına odaklandık. Şu ana kadar yüzde 30 doluluğa ulaştık. Villa misafirleri daha çok Orta Doğu ve Rus vatandaşları oldu. Oda sayısına göre geceliği 2 bin 500 ile 6 bin 500 Euro arasında değişen villaları 1.5 ay kiralayan da var” dedi.

140 MİLYON EURO’LUK ‘LÜKS’ YATIRIM

Grubun yeni otel yatırımını da anlatan Samuray Önen, şunları söyledi: “Lüks segmentteki deneyimimizi Anda Barut Collection & BAYOU Villas yatırımıyla Didim’e taşıyacağız. Antalya dışında ilk yatırımımız olan ve 2024 Mayıs’ta açacağımız otelde 547 oda ve 14 villa olacak. Bu sayede bölgedeki turistin artmasını ve istihdam yaratılmasını sağlayacağız. 12 ay açık tutmayı planladığımız otel için 900 kişilik istihdam planlıyoruz. Toplam yatırım miktarı ise yaklaşık olarak 140 milyon Euro.

Antalya bu yaza hızlı başladı

ODA KİRALAYANA TATİL HEDİYE

Grubun Antalya’da mevcutta 8 tesis, 2 bin 220 oda, 5 bin 500 yatak kapasitesi olduğunu ve yeni yatırımla 9 tesis, 2 bin 767 oda ve 6 bin 636 yatağa ulaşacağını belirten Samuray Önen, BAYOU Villas by Lara Barut Collection’da kalacak misafirler için Royal Caribbean ile bir işbirliğine gittiklerini söyledi. Önen, “Bu işbirliği kapsamında Bayou Villas misafirleri Royal Caribbean ile dünyayı gezecekler. Buna göre, 30 bin Euro ve üzerinde rezervasyon yapanlara 7 gece, 8 günlük bir tur için okyanus manzaralı ve balkonlu kabin hediye edeceğiz” dedi.

Antalya bu yaza hızlı başladı

HEDEF KARBONSUZ KRUVAZİYER TURİZMİ

FİLO HER YIL BÜYÜYOR

Kruvaziyer turizminde faaliyet gösteren Royal Caribbean Grup’un Türkiye Genel Müdürü Alper Taşkıranlar, “2019’da 60 gemiyle 7.5 milyon yolcu ağırlayan grubumuz, filosuna katılacak 17 yeni gemiyle 2027’de 11 milyondan fazla yolcu hedefliyor” dedi. Şirketin 2024’te yeni gemisi Icon of the Seas’i denize indireceğini anlatan Taşkıranlar, “Bu gemi sınıfı, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve yakıt hücresi teknolojisiyle çalışan gemileri içeriyor. Grubumuz daha temiz yakıtlara geçiş yoluyla işini karbonsuzlaştırmaya çalışıyor. Şirket, 2050’ye kadar net sıfıra ulaşma ve 2035’e kadar net sıfır emisyonlu bir kruvaziyer gemisi sunma taahhüdü doğrultusunda ilerliyor” diye konuştu.

5 KAT FAZLA DÖVİZ BIRAKIYOR

Türkiye’nin kruvaziyer turizmiyle ilgili bilgiler paylaşan Alper Taşkıranlar, “2023’te 1300 kruvaziyer gemi ve 3 milyon yolcu bekleniyor. Bir gemi turisti kişi başı beklenen ortalama turizm gelirinin 5 katı döviz bırakıyor. Yani kruvaziyer gemiler ile ülkemize gelen turistlerin ülke ekonomisine katkısı oldukça yüksek. Önümüzdeki yıllarda kruvaziyer turizm gelirlerinin büyümesi için; yeni liman yatırımlarının artması ve mevcut limanların kapasitelerin arttırılması oldukça önemli” dedi. 25 bin Türk yolcunun her sene gemilerle seyahat ettiğini belirten Taşkıranlar, “Bizim payımız yüzde 50’den fazla yani biz her yıl 15 bin yolcuyu misafir ediyoruz. Hedefimiz bunu 2 katına çıkarmak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir