Amasya ‘Yitik lale’yi arıyor, en son bir asır önce görüldü

Amasya’da ‘Yitik lale’ olarak bilinen bitki, yüz yılı aşkın süredir bulunamadığı için nesli tükenmiş olarak rapor edildi.
Bilim insanları ve gezginler yıllardır şehrin her noktasında bitkiden bir iz arasalar da malesef bulamıyorlar.

Anadolu’da varlığının sona erdiği kayıtlara geçen bitki, İlk kez 1892’de Alman bahçıvan Mühlendorff tarafından toplanarak Avrupa’ya gönderilip ”Tulipa Sprengeri” adıyla bilim dünyasına tanıtıldıktan sonra en son 1896’da doğada görüldü. Gizemli bitki Avrupa’da az sayıdaki özel bahçede süs bitkisi olarak varlığını devam ettirebildi.

Yitik Laleyi uzun yıllardır arayan botanikçilerden Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, “1896’dan bu yana yitik olan Amasya Lalesine bir daha rastlanmadı. Yaklaşık 30 yıldır Amasya’nın farklı bölgelerinde çalışma yaptık. Ama karşılaşamadık” dedi.

“Amasya Lalesini bulan olarak tarihe geçmek isterim”

Nisan ve mayıs aylarında doğa gezginleri ile vatandaşların da dağlarda bu türü takip ettiğini anlatan Prof. Dr. Yıldırım, “Amasya Lalesinin ayırt edici özellikleri çiçek yaprakları uca doğru sivrilen mızrak şeklindedir. Kırmızı güzel görüntüsünün arkasında da sarı şeritler var. Benim için en büyük ödül Amasya Lalesini bulan olarak tarihe geçmek olur. Şu anda süs bitkisi olarak çok nadirde olsa Avrupa’daki bahçelerde üretilmektedir. Bizim hedefimiz de doğal vatanı olan Amasya’da görmektir” diye konuştu.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir