Alanya’nın göz bebeği Dim Şelaleleri

Antalya’nın Alanya ilçesindeki Dim Şelaleleri doğal güzelliği ve buz gibi suyuyla dikkat çekiyor. Sıcak havanın bunalttığı şu günlerde vatandaşların serinlemek için tercih ettiği adreslerin başında yer alıyor.

Dim Şelaleleri, Antalya Dim Alacami Mahallesi sınırlarında bulunuyor. Toros Dağlar’ından yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülen Dim Çayı’nın ana kaynağını oluşturan suların yaz ve kış aktığı bölge, doğal güzelliği, 4 derecelik su sıcaklığı ve sesiyle ziyaretçilerine huzur veriyor.

Dim Çayı’nın kaynağı olan ve “Suyun gözü” olarak bilinen şelaleler, ilçe merkezine yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunuyor.

Mahalle merkezinden sonra yaklaşık 2 kilometrelik zorlu patikalardaki yürüyüş sonunda varılan 2 farklı noktadaki şelaleler, yerli, yabancı doğa ve fotoğraf meraklılarını cezbediyor.

Doğa ile iç içe olan bölgede, avlanması yasak olan endemik tür kırmızı alabalık da bulunuyor.

Şehir hayatını bırakarak mahallede yaşamaya başlayan Mehmet Çelik, Alanya’nın en önemli akarsularından Dim Çayı’nın doğduğu köyde büyük şelalelerin olduğunu söyledi.

Şelalelerin, Alanya’ya yaklaşık 1 saat mesafede olduğunu anlatan Çelik, “Köye geldiğinizde ise yaklaşık 2 kilometrelik zorlu patikalardan geçerek şelaleler bölgesine varıyoruz. Ulaşımın zorluğu nedeniyle daha çok gençler, şelaleler bölgesine geliyor” dedi.

Yaz kış akan şelaleleri görmeye her yıl bine yakın kişinin geldiğini dile getiren Çelik, bölgedeki iki büyük şelalenin su kaynağının da farklı olduğunu belirtti.

“Kırmızı balıkları sadece şanslı olanlar görebiliyor”

Şelalelerden birinin Akdağ’ın tepelerinde eriyen kar sularının oluşturduğunu, diğerinin ise yer altından çıkarak yaklaşık 15 metreden döküldüğünü ifade eden Çelik, “İki suyun soğukluk dereceleri de farklı. Ama buraya gelenler, 4 derecelik suda serinleme imkanı buluyor. Şanslı olanlar, şelale havuzunda endemik bir tür olan kırmızı alabalığı görebiliyor” diye konuştu.
Şelalelerin Alanya’nın içme suyu olan Dim Barajı’nı beslediği bilgisini de veren Çelik, cennet köşesinin daha çok kişi tarafından görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir