Afyon’da ne yenir? Afyon’un en meşhur lezzetleri

Hititlerden Frigyalılara, Romalılardan Bizans İmparatorluğuna ve ardından Osmanlı’ya ev sahipliği yapan medeniyetler beşiği Afyon’un mutfağı da tarihi kadar zengin. Kadim şehir, barındırdığı her uygarlığın en iyi lezzetlerini mutfağına kazandırmış.

Ege Bölgesi’nin gastronomi açısından önemli illerinden biri olan Afyonkarahisar, farklı mutfak kültürüyle ön plana çıkar. Halkın aktif olarak tarım ve hayvancılık yaptığı bu şehirde, hem et, hem de sebze yemeklerine yer verilir.

Peki, Afyon’da ne yenir? İşte Afyon’a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken 15 lezzet…

1. Sakala Çarpan Çorbası

Yeşil mercimek ve erişte ile yapılan sakala çarpan çorbası, kış aylarında yöre halkı tarafından sık sık tercih edilir. Ayrıca bayram ve ramazan sofralarının da baş tacıdır.

2. Afyon Kebabı

Afyon kebabı, dana eti ve kebaplık pide ile hazırlanan bir yemektir. Ramazan kebabı olarak da bilinen bu yemek, daha çok iftar sofralarında sunulur.

3. Zürbiye

Et ve bol soğanın bir araya getirilmesiyle oluşan zürbiye, bazı yörelerde ‘soğan yemeği’ olarak da bilinir. Doyurucu bir yemektir ve ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.

4. Göce Köftesi

Afyon mutfağının en sevilen köftelerinden biri, bulgur, buğday, un ve baharatlarla hazırlanan göce köftesidir. Misket şeklinde yuvarlanan köfteler, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur.

5. Çullama Köfte

Kıyma, yumurta ve ince bulgurdan yapılan nefis bir köfte. Afyon düğünlerinde yaygın olarak sofralarda yerini alan özel bir tat.

6. Ağzı Açık

Hamur ve kıyma ile hazırlanan ağzı açık, genellikle misafirler için yapılır. Afyon ile özdeşleşen ağzı açık, Şanlıurfa ve Gaziantep’te de bilinen bir tattır.

7. Bükme

Bükme, diğer illerde de karşımıza çıksa da, Afyon yöresi ile özdeşleşmiştir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bükme, farklı iç harçlarla doldurulabilir. Ancak en sevileni mercimekli bükmedir.

8. Haşhaşlı Pide

Haşhaş ezmesi ile doldurulan haşhaşlı pide, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Afyon’da fırınlarda rahatlıkla bulabileceğiniz haşhaşlı pide, özellikle kahvaltılarda tüketilir.

9. İlibada Dolması

Harcında ince bulgur olan ilibada dolması, Afyon’un en meşhur yemeklerinden biridir. İsmini, labada sebzesinden alan bu dolma, üçgen şeklinde sarılır.

10. Keşkek

Ege mutfağının vazgeçilmez lezzeti keşkek, her ne kadar Muğla ile özdeşleşse de, Afyon’da yapılan versiyonu da son derece popülerdir. Keşkek, dövme buğday, nohut ve koyun eti ile hazırlanır.

11. Paçık Yemeği

Kuzu paçası, Afyon ekmeği ve sarımsak ile hazırlanan paçık yemeği, yoğurt ve tereyağı ile zenginleştirilir. Yapımı yaklaşık 2 buçuk saat süren paçık yemeği, bayram, düğün gibi özel günlerde sunulmasıyla bilinir.

12. Düğülü Haşhaş Tatlısı

Haşhaş, ince bulgur, süt ve şekerin birleştirilmesiyle oluşan bu tatlı, Afyon ve çevresinde çok sevilir. Ortalama 25 dakikada yapılabilen düğülü haşhaş tatlısı, yalnızca 5 malzemeden oluşur.

13. Afyon Kaymağı

Afyon’da genellikle kahvaltılarda sunulan ve tatlıların üzerine konulan Afyon Kaymağı, manda ve inek sütünden üretilmektedir. Satın almak isteyenler için kendine has yuvarlak ve plastik kutularda satışa sunulmaktadır.

14. Afyon Lokumu

Afyon Lokumu, tarihi Türk lezzetlerinden biridir. Kaymaklı, bademli, fındıklı ve çikolatalı gibi çeşitleri vardır. Halkımız lokuma ayrı bir ilgi göstermektedir.

15. Afyon Sucuğu

Afyon sucuğu, katkısız ve doğal olduğu için yağlı ve yumuşak bir yapıya sahip eşsiz bir lezzettir. Afyon’a gelindiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biridir. Ayrıca dünyada ve ülkemizde sucuk döner yapılan ilk şehir Afyon’dur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir