Adıyaman’da tarihi keşif: Perre Antik Kenti’nde sergilenecek!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde bulunan ve 2 bin 100 yıllık olduğu değerlendirilen tokalaşma anıtı ve yazıt, Perre Antik Kenti’nde sergilenecek

Adıyaman’ın Gerger ilçesindeki 1650 rakımlı Kımıl Dağı’nda 2021 yılında Kommagene uygarlığına ait Nemrut Dağı’ndakine benzer bir kült alan ve eteklerinde biri ikiye bölünmüş 2 stel bulunmuştu.

Apollon Mitras ile Kral Antiochos’un tokalaşma sahnesinin bulunduğu 1.3×1.76 ebatlarında olan 3.5 tonluk stel ile iki tarafında kitabelerin bulunduğu diğer stel 2023 yılı Eylül ayında Perre Antik Kenti’ne getirildi.

Estetik dolgu yapılan steller turistlerin beğenisine sunulacak  

Toplam 4 gün sürecek olan çalışmanın ardından Perre Antik Kenti nekropol alanının kuzeydoğusunda kaidelere yerleştirilen steller, Müzeler Haftası’nda yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.

Stellerin taşınma süreciyle ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “ 10 Ekim 2021 tarihinde Adıyaman’ın Gerger ilçesi Kımıl Dağı mevkiinde bu iki steli tespit etmiştik. Bu iki steli tespit ettikten sonra Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna, stellerin bulunduğu kült alanının sit alanı olarak tescil edilmesini önerdik ve tescil edildi. Daha sonra 26 Eylül 2023 yılında askeri helikopter ile bu eserleri Gerger’den alıp, Adıyaman’a getirdik. Burada bugün yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ilk etabından sonra Perre Antik Kenti’nde ayağa kaldırdık ve kaidelerine yerleştirdik. Yapılacak estetik dolgu sonrasında eserleri turistlerin beğenisine sunacağız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir