Adıyaman’da Roma döneminden kalma 1700 yıllık su tüneli bulundu

Adıyaman’da Roma Dönemi’ne ait bin 700 yıllık 150 metre uzunluğunda su kanalı bulundu.

Müze Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların Adıyaman’ın Geçitli Köyü kırsalında tarihi bir yapı gördüğü ihbarının ardından harekete geçti. Ekiplerin bölgede yaptıkları çalışmaları inceleyen Müze Müdürü Mehmet Alkan, 150 metre uzunluğunda su tüneli bulunduğunu söyledi.

Tünelin Roma döneminde inşa edildiğini ve yaklaşık 1700 yıllık olduğunu ifade eden Alkan, şöyle konuştu:
“Geçitli Köyü’nün hemen güney kısmında bulunan Roma dönemine ait nekropol, yerleşim alanı ve geçitli höyükte yaptığımız inceleme sonucunda 150 uzunluğunda bir su tüneli tespit ettik. Burada yaptığımız incelemelerde hemen giriş kısmının alçak, orta kısımlara doğru yükselen bir su tünelini gördük. Tünel, günümüzden yaklaşık 1700 yıl öncesine ait.”

Alkan, tünelin, köyün diğer kısmındaki tarlara su verilmesi için dağın delinerek inşa edildiğini öngördüklerini belirterek, “Sofraz Çayı’nın yüksek seviyesindeki suların köyün diğer tarafında bulunan tarlalara ulaştırılması için bu tünelin yapıldığını keşfettik. Bu tünelin ne kadar muazzam bir görüntüye sahip olduğunu ve çok muhteşem bir işçilikle inşa edildiğini gördük.” dedi.

Turistleri buraya davet eden Alkan, “Burası Adıyaman için çok değerli bir su tüneli. Tüm yerli ve yabancı ziyaretçileri buraya bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Köy Muhtarı Abdullah Güllü ise tünele ilk kez girdiğini söyledi. Tünelde yaşadıklarını aktaran Muhtar Güllü, “Tünel Sofraz Çayı tarafından girip öbür taraftan çıkıyor. İlk girişte biraz dar, ilerledikçe yüksekliği 2 metreye ulaşan yerler var. Daha önce de olduğunu biliyorduk ama içine girmeye çekiniyorduk. Ekiplerle girip incelemek heyecan vericiydi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir