Adıyaman’da ne yenir? Adıyaman’ın en meşhur lezzetleri

Her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisidir. Tarih boyunca her zaman büyük öneme sahip olan şehir, bir çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.

Yöresel yemekleriyle de ön plana çıkmayı başaran Adıyaman, lezzetli mutfağıyla turistlerin de oldukça ilgisini çeker. Lezzetli ve doyurucu bir mutfağa sahip olan şehir, Türkiye’nin en meşhur yemeklerini de içinde barındırır.

İşte Adıyaman’a gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken 13 yemek…

1. Çiğköfte

Türkiye’nin önemli yemekleri arasında bulunan Çiğköfte, lezzetli ve doyurucu olmasıyla sık sık tüketilmektedir. İçerdiği besin değeriyle pek çok yararı bulunan çiğ köftenin Adıyaman usulünde acıdan ziyade tatlı olması ön plana çıkmaktadır. Şanlıurfa çiğköftesine nazaran daha çok yağın kullanıldığı yöresel yemek ayranla birlikte servis edilmektedir.

2. Besni Tavası

Pek çok sebzenin karıştırılarak hazırlanan Besni Tavası, Adıyaman akşamlarının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunmaktadır. Etli olmasıyla birlikte doyurucu özelliğe sahip olan Besni Tavası, hem porsiyon olarak hem de lavaş olarak servis edilmektedir.

3. Buhara Pilavı

Kuzu eti ile pilavın karıştırılarak hazırlandığı Buhara Pilavı, Adıyaman’ın önemli yöresel yemekleri arasında bulunmaktadır. Öğle yemeklerinde sıklıkla tüketilen yöresel yemek, maydanoz ve havuç gibi sebzelerle karıştırılarak servis edilmektedir.

4. İçli Köfte

Türk mutfağının popüler yemeklerinden olan içli köfte, Adıyaman mutfağına ait olmasıyla bilinmektedir. Hamur haline getirilmiş bulgurun içine köftenin doldurulmasıyla hazırlanan içli köfte, şehir merkezinde yer alan yöresel yemek restoranlarında tercih edebileceğiniz bir yemektir.

5. Kavurmalı Hıtap

Kapalı pide olarak bilinen kavurmalı hıtap Adıyaman’a özgü yemeklerinden biridir. Kavurma, soğan ve domatesin kavrulup ince hamurun içerisinde doldurulmasıyla hazırlanan kavurmalı hıtap, özellikle hazır yemek tüketen kişilerin sıklıkla tercih ettiği yemeklerden biridir.

6. Yarpuzlu Köfte

Sulu yemekler arasında yer alan yarpuzlu köfte, pek çok sebzenin karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Bulgur, nohut, kuşbaşı ve yarpuzun karıştırılmasıyla hazırlanan ve yapımı zor olan yarpuzlu köfte, akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilen yemekler arasındadır. Çorba gibi servis edilen köftenin kış aylarında mutlaka denenmesi gereken yemekler arasında olduğu bilinmektedir.

7. Tevenk Sarması

Yaprak sarmanın yoğurt ve domates sosuyla karıştırılmasıyla hazırlanan tevenk sarması, akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. Yerli halk tarafından sıklıkla tüketilen tevenk sarması, limon ve pul biber ile servis edilmektedir.

8. Adıyaman Köftesi

Patlıcan kabuğunun közlemesiyle hazırlanan Adıyaman köftesi, kuzu ve dana etleri ile servis edilmektedir. Akşam yemeklerinde tercih edilen Adıyaman köftesinin, lavaş arasında veya tabakta servis edilmesi mümkündür. İsteğe bağlı maydanoz ve domates ile karıştırılan köfte, doyurucu olmasıyla bilinmektedir. Şehir merkezinde yer alan Ziyaoğlu Adana Ocakbaşı restoranında ekonomik açıdan uygun fiyatlarla Adıyaman köftesi deneyebilirsiniz.

9. Dövmeç

Adıyaman mutfağının ünlü yemeklerinden biri olan dövmeç, yabancı turistler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Patlıcan, biber, soğan, domates ve sarımsak kullanılarak hazırlanan dövmeç yemeği, öğle yemeklerinde yardımcı yiyecek olarak servis edilir.

10. Meyir Çorbası

Akşam yemeklerinde sık sık tercih edilen meyir çorbası, doyurucu olması ile ön plana çıkmaktadır. Yoğurt, dövme, patlıcan ve soğan kullanılarak hazırlanan çorbanın hemen hemen her restoranda yer aldığı bilinmektedir. Özellikle Ramazan akşamlarında tercih edilen çorba, sağlıklı olmasıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir.

11. Mahluta Çorbası

Pek çok sebzenin karıştırılarak hazırlandığı mahluta çorbası, kış akşamlarının vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. Kırmızı mercimek, tereyağ ve pirinç ile hazırlanan mahluta çorbası; pul biber, karabiber ve limon ile servis edilmektedir. Adıyaman merkezde yer alan Asmaaltı Restoran’da rahatlıkla bulabileceğiniz mahluta çorbası, yabancı turistlerin beğenisini kazanmaktadır.

12. Burma Tatlısı

Adıyaman’ın en popüler tatlısı olarak bilinen burma tatlısı, Türkiye’nin önemli yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Özel günlerde sıklıkla tüketilen burma tatlısı, kadayıf ile hazırlanmaktadır. Şölenlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan tatlı, şerbetli tatlılar arasında yer almaktadır.

13. Şillik Tatlısı

Hamur ile hazırlanan şillik tatlısı, Adıyaman’ın popüler yöresel yemekleri arasında bulunmaktadır. Şerbet ve pekmez ilave edilerek hazırlanan tatlı, akşam yemeklerinde sık sık tüketilmektedir. Yabancı turistlerin beğenisini kazanan tatlının lezzetli olmasıyla ön plana çıktığı bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir