İstanbul’un odun deposuydu: Antik kentte Osmanlı tersanesi izine rastlandı

Çanakkale’nin Biga ilçesindeki Parion Antik Kenti, 2700 yıllık tarihiyle bölgenin önemli liman şehirlerinden biri olmasıyla biliniyor.

Devam eden kazı çalışmaları sırasında, özellikle de su altında yapılan araştırmalarda, Osmanlı Dönemi’ne ait şaşırtıcı bulgulara ulaşıldı.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, 20 yıldır süren kazılarda ilk kez bu kadar yoğun Osmanlı seramiği ve hatta Osmanlı Tersanesi’ne ait olabilecek kalıntılarla karşılaştıklarını belirtti.

Yeni keşifler ve tarihi süreklilik

Geçtiğimiz yıl yapılan kısa süreli su altı incelemeleri, antik limanda hatırı sayılır miktarda Osmanlı seramiği ortaya çıkardı. Keşif, araştırmacıları literatür taramasına yöneltti ve Kemer İskelesi’nin, 1574’ten 19. yüzyıla kadar Osmanlı Donanması için önemli bir kereste tedarik noktası ve İstanbul’un odun ihtiyacını karşılayan bir sevkiyat merkezi olduğunu gösterdi.

Güney limanındaki “Tersane Burnu” adının tesadüf olmadığı da bu bulgularla pekişti.

Prof. Dr. Keleş, bu bulguların hem kentin antik dönem tarihi hem de milli tarihimiz açısından heyecan verici olduğunu vurguladı. Çanakkale Boğazı gibi önemli bir su yolu üzerinde yer alan Parion’da bulunan seramikler, literatürdeki bilgileri doğrular nitelikte.

Çalışmaların, antik dönem batıklarıyla birlikte Osmanlı Dönemi batıklarına da ulaşılmasını sağlayabileceği düşünülüyor.

Denizcilikte tarihsel süreklilik

Elde edilen veriler, bölgede denizcilik anlamında tarihsel bir sürekliliğin olduğunu da kanıtlıyor. Günümüzde bölgenin ve Türkiye’nin önemli gemi yapım ve tamir noktalarından biri olan İÇDAŞ A.Ş.’nin varlığı da bu sürekliliğin ilginç bir göstergesi.

Geçmişte Osmanlı ve hatta Mısır donanmasının gemilerinin inşa edildiği bir yer olması, Parion’un güney limanında çok ciddi bir Osmanlı tersanesi ve müştemilatı olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

İzlerin daha detaylı araştırılması için çalışmalar bu ve gelecek sezonlarda da devam edecek. Su altı bulgularının artması ve batıklara ulaşılması durumunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde bir su altı araştırma enstitüsü kurulması bile gündeme gelebilir.

Keşifler, Parion’un sadece antik geçmişiyle değil, Osmanlı dönemindeki denizcilik ve stratejik önemiyle de tarihimize ışık tutuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir