Mardin’in Artuklu ilçesindeki Dara Antik Kenti, yaklaşık 1500 yıllık, damla ve dalga figürlü bir mozaiğe ev sahipliği yapıyor.
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Mahallesi’nde bulunan ve 38 yıldır kazıların sürdüğü Dara Antik Kenti, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi“ne dahil edilerek kazı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Önceki kazılardan önemli bulgular
Bugüne kadar yapılan kazılarda nekropol, kilise, saray, agora, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları ortaya çıkarıldı. Bölgeden 10 binden fazla ok ucu, kandil, cam, seramik eserler ve ziynet eşyaları gibi birçok değerli buluntu elde edildi.

Doğu Roma İmparatorluğu’nun Sasanilere karşı sınırlarını korumak amacıyla kurduğu bu antik kent, kazılarla birlikte sürekli yeni sırlara ışık tutuyor. Mardin Müzesi başkanlığında yürütülen çalışmalarda, agorada 20’ye yakın dükkan ve atölye ile Roma dönemine ait 1500 yıllık içme suyu sistemi de keşfedildi.

50 metrekarelik mozaik
Bu yılki kazılarda, dükkan ve atölyelerin hemen yanında konut olarak kullanıldığı düşünülen yapılar içinde yaklaşık 50 metrekarelik, damla ve dalga figürlü 1500 yıllık mozaik alan keşfedildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, bu eşsiz mozaiğin neredeyse bozulmamış halde bulunmasının büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. Gök, mozaiğin tek parça halinde çıkarılarak ziyaretçiler için yeni bir cazibe merkezi olacağını vurguladı.

Antik dönemde 2-3 kez restore edildiği anlaşılan mozaik, Dara Antik Kenti’nin zengin tarihine ışık tutan önemli bir buluntu olarak kabul ediliyor.

Ticaret ve inanç merkezi
Dara Kazı Sorumlusu Arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe, agora bölgesinde 5 yıldır sürdürdükleri çalışmalarda kentin sadece bir garnizon şehri olmadığını, aynı zamanda Mezopotamya’nın en önemli ticaret ve inanç merkezlerinden biri olduğunu gösteren kanıtlar bulduklarını ifade etti.

Dükkanların tabanlarının çoğunun mozaiklerle döşeli olduğunu fark ettiklerini belirten Menteşe, yeni bulunan mozaiğin üzerinde I. Justinianus dönemine tarihlenen bir sikke bulunmasıyla, mozaiğin 525-575 yılları arasında inşa edildiğini ve yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu kaydetti. Dalga ve baklava dilimi motifleriyle süslü bu mozaik, kentin sanatsal zenginliğini de gözler önüne seriyor.

Dara Antik Kenti, başlangıçta 25 bin askerin konakladığı bir garnizon kenti olarak bilinse de, son kazılarla birlikte ticaret ve dini bir merkez olarak da büyük öneme sahip olduğu anlaşıldı. Bu yeni buluntular, Dara’nın turizme ve kültürel mirasa katkısını daha da artıracak nitelikte.