Van Gölü’nde her geçen yıl etkisini artıran su çekilmesi, Bitlis’in Tatvan ilçesinin kıyı şeridini adeta mikrobiyalit tarlasına çevirdi. Ortaya çıkan mikrobiyalitler (dikit), bilim insanlarının, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Son zamanlarda yaşanan çekilme nedeniyle Van Gölü kıyılarının birçok noktasında görülebilen ve en derin noktada 40 metreye ulaşan mikrobiyalitler, “su altı peribacaları” olarak nitelendiriliyor.

Vatandaşlarımız dikkat etmeli
Uzmanlar rehberler aracılığıyla bölgenin dalış turizminde öne çıkarılabileceğini söylerken mikrobiyalitlerin çok hassas yapılar olması nedeniyle vatandaşlarımızın bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Geçen yıl bölge, önceki yıllara oranla daha fazla yağış almasına rağmen Van Gölü’nde suyun yükselmesi istenen seviyede olmadı. Göl suyunun çekilmesiyle, göl tabanındaki mikrobiyalitler de gün yüzüne çıkıyor.

Eşsiz bir yapı
Bilimsel olarak “biyojenik karbonat yapılar” olarak tanımlanan mikrobiyalitler, suyun dibinde oluşan ve sadece çok az sayıda gölde görülebilen doğal yapılar olarak biliniyor. Van Gölü, bu açıdan dünyada eşine az rastlanır zenginliğe sahip. Ancak göl suyunun gerilemesiyle birlikte daha önce su altında kalan bu yapılar, artık kıyılarda açık şekilde gözlemlenebiliyor.

Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinin kıyılarında farklı boyut ve şekillerde ortaya çıkan yüzlerce mikrobiyalit, hem görsel bir şölen sunuyor hem de göldeki değişimin somut bir göstergesi oluyor. Özellikle Tatvan ilçesine bağlı İncekaya köyü kıyılarında, farklı boyut ve şekillerde yüzlerce mikrobiyalit gün yüzüne çıktı.

Mikrobiyalitlerin çoğu 1 metreyi aşan boylarıyla dikkat çekiyor. İncekaya köyünü ziyaret eden vatandaşlardan Mihriban Sancak, geçen yıl daha az olan mikrobiyalitlerin bu yıl ciddi şekilde çoğaldığını belirterek, “Manzara çok güzel ama gölün bu şekilde çekilmeye devam etmesi bizleri endişelendiriyor” dedi.

Mikrobiyalitlerin manzarayı da değiştirdiğini aktaran Mehmet Okay isimli vatandaş da, “Her geçen yıl göl daha da geri çekiliyor. Mikrobiyalitler ortaya çıktıkça manzara değişiyor ama bu değişim, Van Gölü için iyiye işaret değil” ifadelerini kullandı.

Dalışa elverişli
Bilim insanları tarafından gölün ekolojik dengesinin bozulduğuna işaret edilen bu durum, dalış turizmi açısından yeni alanlar sunarken, bölge halkı için ise kaygı verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

2 yorum
van gölüne yakın mesafelerden denize giden akarsulardan istenirse su pompalanabilir. pompalarda güneş enerjili olabilir. Türkiyemiz cennette kıymetini bilmiyoruz. bazılarıda bu cennet vatanı cehenneme çevirmek için yapmadığı kötülük yok.
Fotoğraflardaki pisliğe bakınız çevre kirliliği ahlak be eğitim problemi yazıklar olsun