8. “Heritage İstanbul” fuarı başladı!

“8. Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı Heritage İstanbul”, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Uzman isimler konuşacak

Fuar kapsamında, müzecilik, arkeoloji, restorasyon ve kütüphanecilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar konferans, söyleşi ve atölye çalışmalarında alanında uzman isimlerle bir araya gelecek.

“Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın arttırılması, kültür varlıklarının iadesinde kullanılan yöntemler, Antakya ve çevresindeki vakıf eserlerinin deprem sonrası onarımları, Taş Tepeler, iklim krizi ve müzeler” gibi konferans başlıklarının yer aldığı fuar 17 Mayıs’ta sona erecek.

Açılışa katılan İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul’un “şehirlerin anası” ve büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu dile getirerek, “Hocalarımız, restorasyonun sadece bir inşaat işi olmadığını hep vurgular. Bu alanda çalışan inşaat işçisinden kullanılacak malzemeye, koruma kurullarındaki uzmanların göstereceği hassasiyetten, sektör kuruluşlarının bu çalışmalara ayırdıkları bütçeye kadar bütün meselelerin konuşulup tartışılması ve iyi örneklerin gösterilmesi bu sürece olumlu anlamda bir katkı sunacaktır.” dedi.

“Heritage, herkesin isteyerek görev aldığı bir proje”

TG Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, “Bugün, bir kez daha, geçmişi geleceğe taşımak, kültürel mirasımızı korumak ve yaşatmak adına büyük bir heyecanla bir araya geldik. İstanbul’un tarih kokan sokaklarından yükselen kültürel mirasımız üzerine düşünmek, konuşmak ve bu mirası geleceğe aktarmak için buradayız. Türkiye ve Avrupa’dan arkeoloji, restorasyon, müzecilik ve kütüphanecilik alanlarında uzman kuruluşların katılımıyla kültürel miras üzerine dünyada gelişen trendler, güncel sistemler ve teknolojileri tanıtmak, atölye çalışmalarıyla ziyaretçilere bir katkı sunmak adına Heritage İstanbul’u düzenliyoruz. Bu alanın paydaşlarını bir araya getirerek ülke kültür turizmine de önemli bir katkı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kültürel mirasın korunmasında teknolojiden faydalanmak zorundayız”

Aizanoi Antik Kenti’ni yeni bir bakış açısıyla kültürel miras alanına taşımak istediklerini kaydeden Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, şöyle konuştu:

“Belki bir çoğumuz, tıpkı benim gibi teknolojiden uzak bir konumda. Ama artık teknoloji hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası. Heritage İstanbul olarak da teknolojinin bütün imkanlarını kullanmamız gerektiğinin farkındayız. Kültürel mirasın korunmasında teknolojiden faydalanmak zorundayız. Bu imkanları kullanarak Aizanoi Antik Kenti’ni ziyaretçilerimize tanıtmak için çeşitli görüntüler aldık ve bunları fuar alanlarında sergiliyoruz. Bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz ve bundan sonra her yıl farklı bir kültürel miras alanımızı bu tip organizasyonlarla ön plana çıkarmaya çalışacağız. Böylece bu miras alanlarının tanıtımda da bizim de bir katkımız olacağını düşünüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir