43 yıl önce boşaltılan köy macera tutkunlarının yeni rotası oldu

Sivas’ın Divriği ilçesinde terör nedeniyle 43 yıl önce boşaltılan Çobandurağı köyü, macera tutkunları ve doğa fotoğrafçılarının gözdesi haline geldi.

Sivas’ın Divriği ilçesine 45 kilometre uzaklıktaki Çobandurağı köyü artan terör olayları nedeniyle 1980 yılından itibaren boşaltılmaya başlandı. 200 yıllık tarihi olduğu bilinen köyde, 33 adet taş konak ev kaderine terk edildi.

Bakımsız kalan evler zaman içerisinde zarar gördü. Yüksek dağların ve Çaltı Çayı’nın geçtiği kanyonun arasında olması sebebiyle zorlukla ulaşım sağlanan köye, terk edildiği dönemden bu zamana kadar geri dönen olmadı. Köy vasfından çıkan bölgede el işçiliği ile yapılan mezar taşları da zarar gördü.

Divriği’de tarih ve doğa fotoğrafçılığı yapan ve terk edilmiş köyü ziyaret eden Yusuf Güldalı, “Köy, Erzincan sınırlarında olan yüksek dağların ve kanyonların arasında bir yerleşke. Zirvede olmasına rağmen soğuktan etkilenmemesi için güney cephe tercih edilmiş. Bu köyün taş mimarisinin görkemli olması dikkat çekiyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir