2 bin yıllık anıtsal su yapısı arkeopark olmayı bekliyor

Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti’nin 2 bin yıllık tarihi su yapısı, yüzülerek gezilebilecek arkeopark olmayı bekliyor.

Etrafı hurdalarla dolu olan ve Roma dönemine tarihlenen anıtsal çeşmenin, hazırlanan projeyle turizme kazandırılması hedefleniyor.

Tasarlanan projeyle beraber döneminde kutsal kabul edilen çeşmede, turistlerin 1.5 metre derinlikteki suyun içinde yüzerek gezebileceği bir arkeopark ve tarım müzesinin de yer alması planlanıyor.

Demre-Kaş karayolunun bitişiğinde bulunan şifalı sularda, su kaplumbağaları ve balıklar yaşıyor.

“İnsanların 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalıntıyı gezmelerini istiyoruz”

Myra-Andriake Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, “Ayakta, iyi korunmuş, anıtsal bir Roma termal yapısını arkeopark içinde planlayarak, insanların 1,5 metre su içerisinde yüzerek kalıntıyı gezmelerini istiyoruz. Daha da ileri gidebilmek için sanayinin taşınacağı günü bekliyoruz. Sular içinde motopomplar yardımıyla zorlu bir kazıyla büyük oranda kazdık ve ortaya çıkardık. Kazıyı tamamlamak için sanayinin boşaltılmasını bekliyoruz. Arkeoparka dönüştüğünde muhteşem bir kentsel ve arkeolojik güzellik olacak. O yapı da suyun içerisinde çok güzel duracak ve ebediyen korunacak diye düşünüyorum. Projesi hazır, gününü bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir