1000 yıllık Selçuklu halısı Sivas’ta sergileniyor!

Sivas Atatürk Kongre Müzesi’nde oluşturulan bölümde, aralarında 1000 yıllık Selçuklu halısının da bulunduğu 62 halı sergileniyor

Tarihi halılar sergileniyor

Müzede oluşturulan odada 62 halı sergilenirken, eserler arasında yer alan Selçuklular döneminden kalma ve 1000 yıllık olduğu değerlendirilen tarihi halı ilgi topluyor.

Müzede sergilenen tarihi halılar ve Gürun şalları müze ziyaretçilerinin beğenisine sunuluyor

Sivas halısının el dokumacılığının nadir olarak devam ettiğine değinen Müze Müdürü İlker Deveci, “Şu an sergi odamızda yaklaşık 100 yıllık tarihe sahip Selçuklu halısı bulunmakta. Halıda özellikle üzerindeki figürlerden, motiflerden anladığımız kadarıyla bir padişahın ya da dönemin ileri gelenlerinden birisinin tahta çıkması veya önemli bir olay anlatılıyor.” diye konuştu.

“Her halının tarihi geçmişi var”

Halı seksiyonu odasında 62 eser bulunduğunu anlatan Deveci, şöyle devam etti:

“Bu 62 eseri gelen ziyaretçilerimiz tüm detaylarıyla inceliyor. Her halının bir tarihi geçmişi var. Halıyı dokuyan kişi o an ki ruh halinden veya içerisinde bulunduğu sosyal durumdan kaynaklanarak bütün zihnini o halıya yansıtmaktadır. Sivas halılarının tamamı yündür ve kök boya ile yapılmıştır. Yapılan desenlerde de İran ağırlıklı desenler, bitkisel motifli desenler görülmekte. Sivas halılarında en çok bordo ve mavi ağırlıklı renklere önem verilmiştir. Bir de geometrik şekillere daha çok önem verilir. Bitki ve hayvan figürlü halılar Sivas halılarında nadir de olsa görülmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir