İstanbul’un oksijen deposu; Atatürk Arboretumu

İstanbul’da gezilecek en güzel yerlerden biri olan Atatürk Arboretumu muhteşem bir adres. Binlerce ağaç, bitki ve canlı türünün bulunduğu alanda her mevsim harika görüntüler ortaya çıkıyor. İlkbahar geldiğinde doğa canlanırken sonbahar mevsiminde ise turuncunun her tonu Atatürk Arboretumu’na hakim oluyor. Yaz mevsimindeyse tam bir dinlenme ve serinleme alanı olarak görev görüyor.

Arboretum ne demek?

Arboretum; ağaç ve ağaç gibi bitkilerin yetiştirilerek korunduğu alan anlamına gelmektedir. Bilimsel çalışmaların yürütülmesi için önemli yerlerdir. üzerine araştırma yapılacak türlerin yetiştirilmesi asıl meseledir.

1949 yılına tarihi uzanan Atatürk Arboretumu İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık’ın fikriyle bir projeye dönüşmüş. 38 hektar alan ile başlayan proje daha sonra genişleyerek 296 hektara ulaşmış. 1959 ile 1961 yılları arasında Sorbonne Ünversitesi botanik bahçe denetimcisi olan Camille Guinet burası için çalışmalar yapmış. 12 Temmuz 1982 yılında açılan Atatürk Arboretumu günümüzde en çok ziyaret edilen gezi yerlerinden biri olarak biliniyor.

Atatürk Arboretumu nerede bulunuyor?

ATATÜRK ARBORETUMU NEREDE?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan gezi yeri gezginlerin en uğrak yerlerinden biri. Aynı zamanda fotoğrafçılıkla ilgilenen herkesin de birinci adresi burası oluyor. Sarıyer’in Bahçeköy semtinde bulunan alana Beşiktaş’tan 35 dakikada ulaşmak mümkün.

Siz de özel aracınızla ya da toplu taşımayla gezi yerine ulaşabilirsiniz. Metrobüs, metro ve otobüsle ulaşım sağlamak mümkün. 42T, 42M, 153, 42HM, 59RK otobüs hatlarını tercih edebilirsiniz. 42T’ye Taksim’den binebilirsiniz. 42M’ye ise Zincirlikuyu Metrobüs’ten binebilirsiniz. 153 numaralı hatta Sarıyer’den binmeniz mümkün. 42HM’ye ise Hacı Osman Metro’dan binebilirsiniz. 59RK Rumeli Hisarüstü’nden binerek ulaşabilirsiniz.  

Alanda keşfetmek serbest ancak piknik gibi aktiviteler yasak

Atatürk Arboretumu’nda piknik, bisiklet gibi aktivitelere asla izin verilmiyor. İçeriye girerken çantalar kontrol edilerek yiyecek içecek gibi malzemeler alınıyor. Alan çok büyük ve araştırma için kullanılan ağaç türlerinin bulunması her konuda titiz davranmalarını sağlıyor.

Atatürk Arboretumu’na ne zaman gidilir?

ATATÜRK ARBORETUMU’NA NE ZAMAN GİDİLİR?

Atatürk Arboretumu her mevsim muhteşem güzellikler sunuyor. Bu sebeple yılın her ayında gittiğinizde muhteşem manzaralarla karşılaşacaksınız. Yemyeşil görünümünü fotoğraflamak isterseniz ilkbahar, yaz aylarında gidebilirsiniz. Ancak sonbaharın en güzel renklerini fotoğraflamak isterseniz Eylül- Ekim aylarından sonra gitmenizi öneriyoruz.

Atatürk Arboretumu içerisinde de gezilecek çok güzel alanlar bulunuyor. Göl kıyısı dinlenme alanı olarak tercih edilebilecek en güzel yerken aynı zamanda yürüyüş parkurlarını da takip ederek keşfetmeniz mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir