Türkiye’nin dört bir yanındaki eşsiz yerel zenginlikler, Ülke TV’nin “Değerlerin Daveti” programıyla hafta sonları ekranlara taşınıyor.
Program, coğrafi işaretlerle uluslararası alanda tescillenmiş ve korunmuş, ülkenin kültürel ve doğal mirasını oluşturan değerleri mercek altına alıyor. Tarım ürünlerinden nadir endemik türlere, köklü el sanatlarından ağız sulandıran yöresel lezzetlere kadar geniş bir yelpazede yer alan değerler, program aracılığıyla geniş kitlelere tanıtılıyor.
TÜRKİYE’NİN ZENGİN MİRASI CANLANIYOR
“Değerlerin Daveti”nin temel amacı, Türkiye’nin yerel ürünlerini ve sanatını ulusal ve uluslararası pazarlarda markalaştırma çabalarına destek olmak. Gaziantep baklavasından Konya’nın etli ekmeğine, Erzurum’un göz alıcı Oltu taşına kadar birçok bilinen değerin yanı sıra, henüz patentlenmemiş veya yeterince tanınmayan yerel ürün ve el sanatlarını üreten kişi ve kurumlar da bu program sayesinde önemli destek ve teşvik mekanizmaları hakkında bilgilendiriliyor.

Program, yerel üreticileri ve sanatçıları bilinçlendirerek, onların ulusal birliğe ve ülke ekonomisine katkı sağlamalarına olanak tanıyor. Kendi topraklarımızın özgün tatlarını, dokularını ve hikayelerini barındıran bu değerlere sahip çıkan “Değerlerin Daveti”, her hafta sonu Ülke TV ekranlarında izleyicileri bekliyor. Bu eşsiz yolculukla Türkiye’nin saklı kalmış hazinelerini keşfederken, yerel ekonomiye ve kültürel çeşitliliğe verilen desteğe tanık olacaksınız.
BUGÜNÜN ÜRÜNÜ: HATAY TEPSİ ORUĞU
Hatay tepsi oruğu, Hatay mutfağına özgü, tepside pişirilen nefis bir etli bulgur köftesi yemeğidir. “Oruk” kelimesi, yörede içli köfte anlamında kullanılır. “Tepsi oruğu” ise, içli köftenin yuvarlak şekilde değil de tepsiye yayılmış, kat kat olarak hazırlanıp fırında pişirilmiş halidir.

HATAY TEPSİ ORUĞU NASIL YAPILIR?
- Öncelikle köftelik ince bulgur geniş bir kapta çok az sıcak suyla ıslatılır ve yumuşaması için 5-10 dakika bekletilir.
- Ardından üzerine rendelenmiş soğan, kıyma, biber salçası, irmik (isteğe bağlı), tuz ve baharatlar eklenerek yoğrulur.
- İç harç için tavada kıyma sıvı yağ ile kavrulur. Soğanlar eklenip yumuşayana kadar pişirilir, ardından salça ve baharatlar ilave edilir. Ocaktan almadan hemen önce kıyılmış ceviz içi eklenip karıştırılır.
- Tepsi hafif yağlanır, dış harcın yarısı tepsiye bastırılarak düzgünce yayılır. Üzerine iç harç eşit şekilde serilir, ardından kalan dış harçla üstü kapatılır. Bıçakla baklava dilimi veya kare şeklinde kesilir, üzerine eritilmiş tereyağı veya sıvı yağ gezdirilir.
- Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra dinlendirilip sıcak olarak servis edilir.
