İstanbul’un tarihe tanıklık eden en görkemli kasırları

Geçmişten günümüze pek çok büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul, tarihin en görkemli mimari örneklerine ev sahipliği yapıyor. Tarihin en büyük hükümdarlıklarının miraslarını barındıran kadim şehir, her köşesinde sizi farklı sürprizlerle karşılıyor. İstanbul’un kıymetli hazineleri saraylar, camiler, hanlar, hamamlar, köşkler, çarşılar ve ihtişamlı yapılarıyla dikkat çeken kasırlar, şehrin siluetini oluşturuyor. Keşfetmekle bitiremeyeceğiniz dünyanın başkenti İstanbul’u gezmeye başlamak için ilk adım olarak kasırlar doğru bir tercih olacaktır.

Padişahların şehrin dışına veya yüksek tepelere inşa ettirdikleri köşk ya da av köşkleri olarak kullanılan görkemli yapılar, kasır olarak adlandırılıyor. İstanbul’un en güzel kasırlarını sizler için derledik.

IHLAMUR KASRI- BEŞİKTAŞ

Nişantaşı ile Beşiktaş arasında Ihlamur Mesiresi’nde bulunan Ihlamur Kasrı, Abdülmecit tarafından mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılmıştır. Kasır, Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olarak 2 kasır şeklinde tasarlanmıştır. Daha sade ve küçük bir yapı olan Maiyet Köşkü, kafe olarak kullanılırken Merasim Köşkü’nü müze ve saray olarak ziyaret edebilirsiniz. Köşkün üst duvarları pahalı bir malzeme olan Avusturya stukosu ile kaplanmıştır.

Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı giriş ücreti; tam 15 TL, indirimli 10 TL, öğrenci 5 TL. Bahçe kısmına giriş ise 5 TL’dir.

MALTA KÖŞKÜ- BEŞİKTAŞ

Beşiktaş’ın tarihi miraslarından bir diğeri olan Malta Köşkü, Yıldız Parkı içerisinde bulunmaktadır. Tarihin önemli şahitlerinden köşk, Çadır Köşkü olarak da bilinmektedir. Malta ismini ise Malta’da getirilen taşlardan almıştır. Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Malta köşkü İstanbul’daki pek çok muhteşem esere imzasını atan mimar Balyan ailesi ellerinden çıkmıştır. Köşkün tavan süslemeleri ve altın varaklı aynası en dikkat çeken bölümlerini oluşturmaktadır.

Malta Köşkü

Köşkün içerisinde bulunan kafede çayınızı yudumlarken yemyeşil Yıldız Parkı manzarasında huzur bulabilirsiniz.

ADİLE SULTAN KASRI- ÜSKÜDAR

Üsküdar Validebağ Korusu içerisine Sultan Abdülaziz tarafından kardeşi Adile Sultan için yaptırılan Adile Sultan Kasrı, büyüklüğüyle öne çıkmaktadır. Geniş ve görkemli salona çıkan çift kollu merdivenler, günümüzde özellikle fotoğraf çekimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Adile Sultan Kasrı

Kasır, dönem içerisinde eğitim amaçlı da hizmet vermiştir. Günümüzde ise birçok etkinlik ve düğün organizasyonlarında kullanılmaktadır.

Hababam Sınıfı filmi de Adile Sultan Köşkü’nde çekilmiş ve köşkün odalarından biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir.

KÜÇÜKSU KASRI- BEYKOZ

Küçüksu ve Göksu dereleri arasında Boğaziçi’ne bakan Küçüksu Kasrı, yine Abdülmecit tarafından yaptırılan bir Nigoğos Balyan eseridir. Batılı mimari özelliklerinin işlendiği kasır, klasik Osmanlı yapılarından farklı özellikler taşımaktadır. Ön cephede yer alan kabartma süsleri, bahçesindeki süs havuzu ve Avrupa’dan sipariş edilen mobilyalarından İtalyan mermerinden yapılan şöminesine kadar batı tarzı tercih edilmiştir.

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı’nı Pazartesi ve Perşembe günleri hariç girişler, tam 10 TL, öğrenci 5 TL şeklinde ziyaret edebilirsiniz.

HİDİV KASRI- BEYKOZ

Mısır Hidivi (Valisi) Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 yılında İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılan Hidiv Kasrı, İstanbul Boğazı’nın en güzel noktalarından birine konumlandırılmıştır. Boğazı seyredebileceğiniz bir kuleye sahip köşk, ağaçlar arasında yükselen bir şato izlenimi vermektedir. Doğadan esintilerin göze çarptığı Hidiv Kasrı’nda yaprak, çiçek ve meyve desenli vitray camlı kapılar ile mozaik süslemeli tavan dikkat çekmektedir. Kasrın bir diğer göz alan parçası ise dış kapı girişindeki altın yaldızlı kapı ve üzerinde Ay Yıldızlı hidiv tacı bayrağıdır.

Hidiv Kasrı

Özel bir işletme tarafından hizmet verilen Hidiv Kasrı’nda restoran ve kafe bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir