Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Yunus Emre Yazı Sanatları Müzesi, büyük mutasavvıf Yunus Emre’nin sevgi, hoşgörü ve insanlık temelli değerlerini yazı sanatlarıyla geleceğe taşıyor.
ŞEHRİN KÜLTÜREL HAFIZASI
Anadolu Üniversitesi bünyesinde 2023 yılında kurulan, yazı tarihi, kaligrafi ve grafik tasarım alanlarında geniş koleksiyona sahip Yunus Emre Yazı Sanatları Müzesi, Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi’ndeki binasında aktif bir kültür-sanat merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

SANATIN EVRENSEL DİLİYLE HARMANLANIYOR
Büyük Türk düşünürü, mutasavvıf ve şair Yunus Emre’nin evrensel değerlerini günümüz sanat diliyle ifade etmeyi amaçlayan müze, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanından sanatçıların yazıya dayalı eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel hat sanatından modern grafik tasarıma kadar uzanan eserler, güzel yazının güzel sözle harmanlandığı seçkilerle ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
EVRENSEL DEĞERLER GELECEĞE TAŞINIYOR
Müze, adını taşıdığı Yunus Emre’nin sevgi, hoşgörü ve insanlık temelli değerlerini sanat yoluyla yansıtarak sanatsal ve manevi yönüyle bütüncül kimlik ortaya koyuyor.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar Bölüm Başkanı ve Yunus Emre Yazı Sanatları Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Uygungöz, AA muhabirine, Yunus Emre’nin sevgi, barış ve hoşgörü temelli sözlerini yazı sanatı aracılığıyla geleceğe taşıdıklarını söyledi.
Müzenin grafik sanatları eğitimi alan öğrenciler için de önemli bir deneyim alanı sunduğunu belirten Uygungöz, “Şu anda müzemizde sergilenen ‘Kitap Gibi’ adlı sergi, öğrencilerimizin ders kapsamında gerçekleştirdiği harf temelli tipografi çalışmalarından oluşuyor. Etkileşimli bir sergi olduğu için ziyaretçiler eserleri okuyarak ve dokunarak deneyimleyebiliyor.” dedi.

20 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ AĞIRLADI
Eskişehir’in en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri olan Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi’nde yer alan müzenin, iki yıl içinde 20 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladığını dile getiren Uygungöz, şu ifadeleri kullandı:
“Hafta sonları Eskişehir’e gelen yerli ve yabancı turistler müzemize yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca üniversitemizdeki öğrenciler için ‘Kültürel Etkinlik’ dersi kapsamında müze ziyaretleri ders içeriğine dahil edildi. Bu sayede gençler de müzeyle güçlü bir bağ kuruyor.”
Kalıcı koleksiyonun ulusal ve uluslararası sanatçılardan gelen hat, kaligrafi ve tipografi temelli eserlerden oluştuğunu kaydeden Uygungöz, “Yazı sanatı sadece iletişim değil, aynı zamanda estetik bir ifade biçimi. Sanatçılar harfleri birer tasarım objesi olarak ele alıyor. Yunus Emre’nin sözleri ise bu sanatsal anlatımı daha da derinleştiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
