Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında açılışı gerçekleştirilen Manisa Müzesi’nde aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’nin de bulunduğu dijital medya yönetici ve temsilcileriyle bir araya geldi.
Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm gelirinde 2025 hedeflerinden, kültürel çeşitliliğin artırılmasına ve gece müzeciliğine kadar uzanan pek çok başlıkta değerlendirmelerde bulundu. Sohbet sırasında Bakan Ersoy’a, Başdanışman Tayfun Topal ve Türkiye Kültür Yolu Festival Direktörü Selim Terzi eşlik etti.
FESTİVAL 2028 YILINDA 35 İLE YAYILACAK
Festivale ilişkin bilgileri aktaran Bakan Ersoy, 2021’de başlayan festival kapsamında bu yıl 8 aylık takvim oluşturulduğunu ve toplamda 6800’den fazla etkinlik düzenleneceğini aktardı. 5 Nisan’da Adana’da başlayan 9 Kasım’da Antalya’da sona erecek festival için Bakan Ersoy, güzel haberi duyurdu. Ersoy, festivalin kapsadığı il sayısını her yıl 5 şehir arttıracaklarını belirterek 2028’de toplam 35 ilde Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yapılacağını söyledi.

KÜLTÜR YOLU’NDAN REKORLA GEÇİŞ
Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri’nin şehir seçiminde; nüfus yoğunluğu, turizm potansiyeli ve bölgesel çeşitliliğin temel kriterler olduğunu belirtti. Projede her bölgeden en fazla beş şehre yer verilebildiğini ve önceliğin büyükşehirlere tanındığını ifade etti. Bu dağılımın, yıllık matematiksel hesaplamalara göre planlandığını vurguladı. Festivalin geçmişten bugüne ulaştığı noktaya değinen Bakan Ersoy, “2021 yılında Beyoğlu’nda, 80 farklı mekânda 2 binden fazla sanatçımızın katılımıyla 380’nin üzerinde etkinlik gerçekleştirmiştik.” dedi.
Ersoy, bu yıl Adana ile başlayıp Manisa ile devam eden ve 20 şehirde binden fazla mekânda düzenlenecek 6 bin 800’ü aşkın etkinlikte yaklaşık 45 bin sanatçının halkla buluşacağını belirtti.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN OLACAK MI?
Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a milyonlarca insanın merakla beklediği “Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı?” sorusu da yöneltildi. Bakan Ersoy gazetecilerin sorusuna “Biz her zaman isteriz ama sadece bize bağlı değil, tek karar verici biz değiliz.” şeklinde cevap verdi.
TURİZMDE HEDEF: 64 MİLYAR DOLAR GELİR
Türkiye’nin turizmdeki yükselişine ilişkin de güncel bilgileri açıklayan Bakan Ersoy, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin 2017’de dünya turizm sıralamasında 8. sırada olduğunu, 2024 yılında ise 4. sıraya yükseldiğini söyledi. Bakan Ersoy “Turizm ülkesi olmak için bizim 2 büyük silahımız var. Birincisi Türk Hava Yolları. THY, bugün 360 noktaya direkt uçuş sağlıyor. Dünyanın hiçbir yerinde 300’e bile ulaşan yok. İkinci silahımız da dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı. Siz bu altyapıları kurmadan dünyanın büyük turizm merkezlerinden biri olamıyorsunuz. Antalya Havalimanı’nın kapasitesini de bu yıl 2 katına çıkardık. Zamanında bu adımları attık.” dedi.
Bakan Ersoy, Türkiye’nin tanıtımı için Go Türkiye sitesinde 10 dilde yayın yapıldığını ve 60’dan fazla ürünün tanıtıldığını da sözlerine ekledi.

BELEDİYELER GEREKLİ YATIRIMLARI YAPMIYOR
Turizm bölgelerinde il ve ilçe belediyelerinin gerekli hizmet ve yatırımları yapmaması nedeniyle bazı kentlerde altyapı sorunları yaşandığını ifade eden Bakan Ersoy, “Büyükşehir Belediye ve İlçe Belediye ruhsatlardan ve iskânlardan gelir elde ediyor. Bu gelirleri aslında neden oluyor. Çünkü altyapılarda kullansınlar o yolları yapsınlar, çöpleri toplasınlar diye. Şimdi belediyelerin de bir sürü geliri ve bütçe dışı geliri var. Sizin kaynaklarınız nereye kullanmak istediğinizle alakalı bir konu. Buna belediye başkanı karar verecek ya da gerekçelere sığınarak geçiştirecek.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN ‘KUMAR TURİZMİ’NE İHTİYACI YOK
Bakan Ersoy, kendisine yöneltilen “Birleşik Arap Emirlikleri’nde ‘kumar turizmi’ 2027’de başlıyor. Türkiye’nin böyle bir planı var mı?” sorusuna dikkat çeken bir cevap verdi. Bakan Ersoy, BAE gibi Körfez ülkelerinin petrol sonrasını düşünerek turizm öncelikli yatırımlar yapmaya başladığını ancak Türkiye’nin böyle bir ihtiyacının olmadığını söyledi.
Bakan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin o kadar çok potansiyel bir yönü var ki suni bir etki yaratması gerekmiyor. Mevcut doğal etkilerini aktive etse zaten bir şeye ihtiyacı yok. Dubai’nin fazla bir şeyi yok onlar etkinlik turizmi ile ön plana çıkıyor. Doğal potansiyeli az olduğu için bunu kullanması lazım.”

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ALTYAPIMIZ ÇOK İYİ
Türkiye’nin dünya sağlık turizmindeki yerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, buradaki pastadan her ülkenin pay almaya çalıştığını söyledi. Türkiye’nin çok iyi bir sağlık altyapısı olduğunun pandemi döneminde ispatlandığını belirten Bakan Ersoy, “Sağlık turizmi denilince burada iki tane şey var. Bir sağlık amacıyla gelenler turisti hedefler, bir de turistik amaçlı gelen turistin sağlığını hedefler. İkisi çok farklı şeyler. Bir zaten sağlık amaçlı geliyor, çok çok önemli. Orada Türkiye’nin potansiyeli var. Geçen yıl 3 milyar dolardan fazla bir gelir elde edildi.” dedi.
TURİSTLERE E-NABIZ SİSTEMİ
Turistlerin sağlık durumları için Türk vatandaşlarının kullandığı e-Nabız benzeri bir sistem üzerinde çalıştıklarını da belirten Bakan Ersoy, turistlerin de Türkiye’den aldığı sağlık hizmetlerini sistem üzerinden takip edebileceğini söyledi.
Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
“Ülkeye girdiklerinde onlara bir kod verilecek. Şu an Turist olarak e-Nabız sistemine giremiyorsunuz ama takip edilebilir hale getiriliyor. Sağlık Bakanlığı turisti de kendi vatandaşı gibi takip edecek. Hangi ücretler uygulandı, hangi tedbirler uygulandı. Hizmetin standardizasyonu ve standarttın denetlenmesi, bunu başardığınız zaman zaten sürdürülebilir bir gelir elde edebiliyorsunuz, sürdürülebilir bir ekonomi elde edebiliyorsunuz. Turistlerle ilgilenen hastanelerin sertifikaları olacak. Oteller ‘Sağlık Turizm Sertifikasına’ sahip hastaneler ile eşleşebilir, bunun dışına çıkamayacaklar. Hepsini takibe alacağız.”

HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNDE TÜRKİYE MARKALAŞTI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otellerde uygulanan her şey dahil sistemine yönelik Türkiye’nin bunu en iyi uygulayan ülke olduğunu söyledi. Bakan Ersoy “Birçok ülke uygulamak istedi ama bizim gibi başarılı olamadı. Biz bir kısıtlama getiremeyiz bu tamamen işletmenin ve yatırımcının kararı. Bir sınırlama yapamayız. Ama Türkiye bu konuda markalaştı.” dedi.
ÜCRETSİZ HALK PLAJI SAYISI ARTIYOR
Turizm bölgelerindeki ücretsiz halk plajı sayısına ilişkin de konuşan Bakan Ersoy, 2019 yılından bu yana Antalya’da 12, Bodrum’da 4, Çeşme’de 1 olmak üzere 17 ayrı noktada ücretsiz girişli halk plajı yapıldığını, bu sayının artırılacağının altını çizdi.
Bakan Ersoy Antalya’nın Manavgat ilçesinde Sorkun Mahallesi’nde ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yalıkavak Mahallesi’nde 2 yeni ücretsiz halk plajının yapımına başlandığını ve 2025 sezonuna yetiştirileceğini söyledi.
Bakan Ersoy, 2024 yılında plajları 3 milyon 50 bin kişinin ziyaret ettiğini, 2024 sezonu emekliler yılı olması dolayısıyla plajlardan 19 bin 281 emeklinin ücretsiz faydalandığını ekledi.

HAKKARİ’YE “KAYAK MERKEZİ” MÜJDESİ
İklim değişikliğine bağlı olarak kayak turizmi alanında yeni destinasyonların önem kazandığını vurgulayan Bakan Ersoy, Hakkari’nin uzun süren kar sezonu sayesinde önemli bir avantaj sunduğunu ve bu bölgeyi kayak turizmine kazandırmak amacıyla bir süredir çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.
“TURİZM SEKTÖRÜNÜ KRİZLERE BAĞIŞIK HALE GETİRDİK”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018 senesinde turizmde strateji değişikliğine gittiklerini anlattı. Burada kritik noktanın yabancı turist başına gelirin artırılması olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, yabancı turist başına gelirin 83 dolardan geçen yıl 108 dolara ulaştığını, bu yıl ise hedefin 117 dolar olduğunu aktardı.
Turizm hedeflerinin nasıl tutturulacağı hususunda Bakan Ersoy, sektörü krizlere bağışıklı hale getirdiklerine dikkat çekti. Turizm geliri yüksek olan ülkelerin tamamında faaliyet gösteren Turizm Geliştirme Ajansı’nı (TGA) 2019 yılında devreye aldıklarını hatırlatan Ersoy, Türkiye’nin dünyada en etkili tanıtım yapan ülke haline geldiğini söyledi.

YURTDIŞINA KAÇIRILAN ESERLER ARTIK PARA ETMİYOR
Yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi son yıllarda hayli gündemde. Hemen her gün bir eserin Türkiye’ye iadesi duyuruluyor.
Türkiye’nin 12 ülkeyle protokol imzaladığını ve iade süreçlerinin çok kısaldığını ve maliyetin azaldığını anlatan Bakan Ersoy, alınan tedbirler sayesinde yurtdışına kaçırılan eserlerin neredeyse 1000 katının Türkiye’de yakalandığını ifade etti. Kaçırılan eserlerin peşine düşerek “Eninde sonunda o eseri alacağız” şeklinde kuvvetli bir mesaj verdiklerini ve bunun da definecilere yönelik ‘müşteri’ ilgisini azalttığını belirten Ersoy, “Anadolu kökenli eserler için eskiden 100 lira fiyat biçiliyorsa artık 10 liraya, 20 liraya düştü. Çünkü biliyor ki kasada saklı kalacak. Birini ortaya çıkardığı an biz onu yakalayacağız. Esas başarı orada oldu.” şeklinde konuştu.
MÜZELERDE DNA KODLU GÜVENLİK DÖNEMİ
Bazı müzelerdeki eserlerin çalındığı ya da değiştirildiği yolundaki haberlere de değinen Bakan Ersoy, “Çalışmaya 5 yıldır devam ediyoruz. DNA kodlu özel mühürlerimiz var. Bütün müzelerimizdeki eserlere o mührü, DNA kodunu yerleştiriyoruz. Sergilediklerimiz bitti, depolara geçtik. Bu da eserlerin kopyalanmasının önüne geçiyor.” dedi.
Müze müdürleri değişirken, devir-teslim sırasında sahteciliğin artık mümkün olmadığını anlatan Ersoy, “Orijinaliyle sahtenin değiştirilme şansı yok. Hemen alarm veriyor. O teknolojiyi biz getirdik. Dünyada da öncü kuruluşlardan biriyiz.” dedi.
6 BİNDEN FAZLA ARKEOLOJİK BULUNTU KAZANDIRILDI
“Geleceğe Miras” Projesi kapsamında 2024 yılında 224 arkeolojik kazı alanında çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Ersoy, 2025 itibarıyla bu sayının 251’e ulaştığını kaydetti. Proje ile birlikte 2 binden fazla uzman ve 3 binin üzerinde çalışan istihdam edildiğini ifade eden Ersoy, 6 binden fazla arkeolojik eserin bilim dünyasına kazandırıldığını belirtti.

GECE MÜZECİLİĞİ 26 NOKTADA DAHA UYGULANACAK
2024 yılında Efes, Hierapolis, Patara, Side ve Kapadokya gibi önemli destinasyonlarda başlatılan Gece Müzeciliği uygulamasının 2025 yılında 7 ilde, 26 antik kentte daha hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Ersoy, müzelerin sıcak yaz günlerinde gece de ziyaret edilebilmesine imkan tanıdığını vurguladı.
Gece müzeciliği kapsamında, 1 Haziran – 1 Ekim 2025 tarihleri arasında T.C. kimlik numarasına sahip Müzekart kullanıcıları, Müzekart geçiş haklarına ek olarak yalnızca 100 TL ücretle belirlenen ören yerlerini 19.00’dan itibaren ziyaret edebilecek. Efes Örenyeri’nde Pazar, Pazartesi ve Salı günleri kısa süreli etkinlikler; Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri ise Gece Müzeciliği programları düzenlenecek. Önceden planlanmış resmi etkinliklerin bu günlerle çakışması halinde ise ilgili tarihlerde gece ziyareti yapılmayacak.
Kaynak: Haber7